*DAN BALAN*

ОФІЦІЙНІ РЕСУРСИ

*DAN BALAN*

Дан Бала́н — молдовський музикант, автор пісень та продюсер, колишній соліст групи O-Zone, наразі проживає в Києві, володіє румунською, російською, англійською, французькою та іспанською мовами. Перший і єдиний молдовський музикант, який був номінований на премію «Греммі» як співавтор хіта «Live Your Life» у виконанні американської співачки Ріанни і репера T.I

Дан Балан народився 6 лютого 1979 року в столиці Молдови Кишиневі в родині посла Михая Балана (останнім часом посол Молдови в Ізраїлі) та телеведучої Людмили Балан. У ранньому віці освоїв акордеон, закінчив музичну школу.

У віці 14-15 років грав у гуртах Pantheon і Inferialis в стилі gothic doom metal. Після розпаду Inferialis в 1998 році записав сольну пісню De La Mine (Де Ла Міне, укр. Від мене), в 1999 році разом з колишнім напарником Петру Желіховським створив групу O-Zone. Був випущений альбом Dar, Unde Eşti… (Дар, унде єшть… , укр. Але, де ти...), який мав величезний успіх.

У 2001 році переформував O-Zone, взявши до себе Арсенія Тодераша і Раду Сирбу. У 2002 році групою був укладений контракт з румунською звукозаписною компанією та випущений альбом Number 1 (укр. Номер 1). Пісні Numai Tu (Нумай ту, укр. Тільки ти) і Despre Tine (Деспре тіне, укр. Про тебе) стали в Молдові та Румунії хітами. Далі пішов альбом DiscO-Zone (укр. ДискО-зон) зі світовим хітом Dragostea Din Tei (Драгостя дін тей, укр. Перше кохання або укр. Любов у липах). Саме ця пісня та альбом принесли групі небувалу славу. У чарті Eurochart Hot 100 Singles пісня трималася на першому місці 12 тижнів та розійшлася по всьому світу тиражем в 12 мільйонів.

На початку 2005 року гурт O-Zone припинив своє існування, учасники зайнялися сольними проєктами. Дан створив поп-рок групу під назвою Balan та виконав пісні Sugar Tunes Numa Numa (рок-обробка Dragostea Din Tei) і 17. Паралельно під псевдонімом Crazy Loop був записаний альбом The Power of Shower (укр. Енергія ду́ша), реліз якого відбувся 1 грудня 2007 року. 1 грудня 2009 року в Кишиневі відбулася презентація нового альбому під назвою Crazy Loop Mix. Назва альбому пояснюється тим, що в ньому поєднані результати роботи співака під псевдонімом Crazy Loop та під власним ім'ям (на самому альбомі виконавець вказаний як Dan Balan).

У лютому 2010 року вийшов сингл «Chica Bomb», який посів перші місця в чартах. 31 липня 2010 року Дан представив у Москві нову пісню «Justify Sex», яка очолила офіційний чарт Росії. 29 жовтня 2010 року в ефірі радіостанції Love Radio відбулася прем'єра спільної пісні Дана з Вірою Брежнєвої «Пелюстками сліз», пісня також очолила офіційний чарт Росії, ставши третьою з трьох синглів Дана, які послідовно досягли першої сходинки. Також пісня «Chica Bomb» за підсумками 2010 року стала переможцем у номінації «Зарубіжний сингл, чоловічий вокал» (511 тис. повторів в ефірі) та посіла 2-е місце в підсумковому чарті ТОП 800 за 2010 рік. Крім того співак записав англо-грекомовну версію пісні із Елені Фурейра та виконав її на врученні премії MAD Video Music Awards 2010.

14 квітня 2011 року, в ефірі Радіо Energy зазвучала пісня «Freedom» і відразу ж опинилася в гарячій тридцятці. 27 червня 2011 року відбулася світова прем'єра кліпу на цю пісню. 23 вересня 2011 року в ефірі Love Radio відбулася прем'єра пісні рос. «Лишь до утра», вона одразу ж потрапила в чарти Русского радио, Big Love 20. 28 жовтня відбулася світова прем'єра кліпу на цю пісню на офіційній сторінці артиста у Facebook.

У 2019 році він став тренером 9-го сезону українського проєкту «Голос країни» на телеканалі «1+1». 28 жовтня 2019 року спільно з українською поп-дівою Тіною Кароль презентував на українській версії теле-шоу «Танці з зірками» композицію «Додому» в новій обробці. Пізніше зірки виступили з даною піснею на премії M1 Music Awards.

19 січня 2020 року повторно став наставником вже ювілейного сезону вокального талант-шоу «Голос країни» (Україна).

26 квітня 2020 року Тіна Кароль і Дан Балан на «Голос країни 10» презентували пісню «Помнишь».

 

Дискографія

*DAN BALAN*
Любовь как в песнях (Single)

*DAN BALAN* Любовь как в песнях

22.11.2021

Співак Дан Балан 19 листопада презентував новий трек та кліп "Любовь как в песнях".

Придбати продукцію артиста
підписатись на новини
© 2018 - 2024