*СКРЯБІН*

ОФІЦІЙНІ РЕСУРСИ

*СКРЯБІН*

«Скрябін» — український музичний гурт, що за час своєї творчої активності пройшов шлях від синт-попу, постпанку і техно до нової романтики та поп-року. Склад гурту також неодноразово змінювався. Єдиним постійним учасником колективу з часу його заснування і до своєї смерті був Андрій «Кузьма» Кузьменко. Як правило, музику гурту поділяють на «старий» (приблизно до 2003 року) та «новий» (до 2015) періоди.

Гурт виник 1989 року в містечку Новояворівськ, Львівської області на уламках ряду місцевих рок-гуртів, що об'єднувалися навколо студії «Sпати» (Студія Патологічної Тиші).  «Скрябін» є першим україномовним гуртом у жанрі альтернативної електроніки. За час творчої діяльності гурт видав сімнадцять студійних альбомів, два збірники, дев'ять макси-синглів, один концертний альбом та багато інших музичних проектів.

Починаючи з 1987 Андрій Кузьменко  разом з Володимиром Шкондою  записують  пісні. У світ виходять: «І так то Вже є», «Brother», «Lucky Now» (в ній підспівує троюрідний брат Андрія Кузьменка). Також Андрій грає в групі "Ланцюгова Реакція" виступаючи на шкільній дискотеці. У 1988 в Новояворівську з'являється група "Наша Кантора", яка засновує студію «Sпати», куди вступають Андрій Кузьменко та Ігор Яцишин (який пізніше гине від рук п'яного вітчима). Тоді Андрій грав танцювальну музику. В цей же час Андрій бере участь в таких гуртах як "Асоціація Джентельменів", "Уко", "Труна", "Death Time Boys", "Реанімація" та розвиває сольний  проект. У той період були записані такі пісні «Душа і Плоть», «Love Me To Death», «Ліза (Олля)», «Texas Song». Незабаром всі перераховані вище команди розпадаються і ряд їх колишніх учасників утворюють перший склад майбутнього Скрябіна - Андрій «Кузьма» Кузьменко (вокал, тексти, музика), Ростислав «Рой» Домішевський (бас-гітара, тексти, музика), Сергій «Шура» Гера ( укр.) (клавішні), Ігор Яцишин (ударні) і Олександр «Скряба» Скрябін (звукорежисура).

 Перший всеукраїнський успіх гурту приніс Альбом «Птахи». З періоду, коли цей альбом було записано на студії «Нова»,  для гурту почався новий період. Альбом вийшов на касетах навесні 1995 року і восени на CD, але композиції з нього вже з осені 1994-го почали з'являтися у різних хіт-парадах. До березня 1996 року було продано 600 CD й 4000 касет, з них майже 2000 тільки у Львові. Там миттєво з'явився піратський альбом «На небі». "Скрябін" протягом 1995-го року прийняв участь у багатьох фестивалях та акціях, дали багато концертів (одного разу 25 концертів за три тижні). Фестивалі — «Мелодія'95» (перше місце за пісню «Птахи»), «Нові зірки старого року» (друге місце), «Вітер зі сходу», «Музичний сендвіч», «Марія», «Berlin Independence Day», «Попсо Франко», «Донецьк запрошує друзів», «Форум для діаспори з Канади», «Таврійські ігри-1995» «Музиканти проти наркоманії й алкоголізму».

У травні 1997-го року, трапилося те, чого усі «скрябінці» давно чекали —  відбувся перший в історії гурту сольний концерт. Він тривав близько двох години, а на великому екрані час від часу плавали риби та з'являлися уривки старих фільмів, знятих ще у Новоярівську. В цей же рік гурт отримує багато нагород у номінації «Найкращий альтернативний гурт року» та «Найкращий поп-гурт».

Влітку 2000 року  музиканти посварилися між собою. З цієї причини пройшли чутки про те, що група розпадається. Однак незабаром музиканти приходять до компромісу, і Ростислав Домішевський погоджується не брати участь з групою в концертах, залишаючись при цьому її директором. Кузьма, Шура і сесійні «живі» музиканти досить швидко записують альбом «Модна країна», який викликає неоднозначну реакцію у шанувальників групи - на ньому група повністю відмовилася від свого фірмового електронного звучання і змінила свій музичний стиль з сінті-попа на поп-рок, в текстах же з'явився цинізм і часом глузливий, хоча і не зовсім вдалий, гумор. І це звучання відтепер стане фірмовим знаком Скрябіна 2000-х років.

У 2001 році Скрябін після численних відмов від ряду українських звукозаписних компаній випускає власними силами альбом «Стриптиз». На цьому альбомі остаточно завершується електронний період Скрябіна. А вже у  2002 році видає  альбом «Озимі люди» та в листопаді того ж року виходить доповнена версія альбому «Стриптиз» - «Стриптиз +». З цього моменту дружня атмосфера в групі зникає, і ветеран групи Рой остаточно залишає команду.

У 2003 році, напередодні виходу в світ нового альбому групи «Натура», остаточно залишає проект і інший старожил колективу - Шура. З цього моменту Кузьма стає єдиним ветераном групи і її повновладним лідером і тут же набирає новий склад : Кузьма (вокал), Олексій Зволинский (гітара), Костянтин Сухоносов  (Клавішні), Костянтин Глітін  (Бас-гітара), Олена Розумна  (Бек-вокал) , Вадим Колісниченко  (ударні).

У 2005 році виходить комерційно успішний альбом групи - «Танго». Остаточно затверджується новий склад групи, який записує новий альбом - «Гламур», що 14 вересня 2006 року і був проданий кількістю в 70000 копій. 20 травня 2007 року було створено новий офіційний сайт групи, а потім 27 липня виходить альбом кращих пісень Скрябіна, перероблених в латиноамериканському стилі «Скрябінос Мучачос».

На початку 2009 року Скрябін починає новий альбом - «Скрябін-20», пізніше названий «Моя еволюція», який виходить до 20-річчя заснування групи. На честь цієї події, а також на підтримку альбому організовано концертний тур по містах України. Також паралельно з цим альбомом йшла робота над сольним альбомом Кузьми, який за його задумом повинен був вийти паралельно з «Моєю еволюцією» і повинен був нагадувати старе творчість групи, однак незабаром робота над ним була зупинена.

У квітні 2012 року виходить  альбом «Радіо кохання» та відеокліпи на пісні «Говорили і курили», «Місця щасливих людей» і «Мам». Тоді ж виходить сольний проект Кузьми під назвою «Злий репер Зеник», який поширювався безкоштовно через Інтернет. А вже наступного року в Києві, в Зеленому театрі, відбулася прем'єра нового альбому групи «Скрябін» під назвою «Добряк», що став останнім альбомом  під лідерством "Кузьми". На підтримку платівки з простою назвою «25» весною 2014-го відбулось всеукраїнське турне. В рамках туру 4 квітня в київському клубі Stereo Plaza пройшло велике концертне шоу. Цього вечора також було представлено книгу Андрія Кузьменка — «Я, Паштєт і армія».

2 лютого 2015 року в дорожньо-транспортній пригоді поблизу села Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області загинув лідер гурту "Скрябін" - Андрій Кузьменко . Поховали Андрія 5 лютого на Брюховецькому кладовищі поблизу Львова.

20 травня 2015 року в Києві відбувся концерт-триб'ют, присвячений пам'яті соліста гурту «Скрябін» Андрія «Кузьми» Кузьменко. Послухати концерт і вшанувати пам'ять кумира прийшло понад десяти тисяч чоловік. Палац спорту, в якому відбувся концерт, був забитий повністю.

Пісні групи разом з музикантами «Скрябіна» виконали відомі представники шоу-бізнесу України. 

2 лютого 2015 року в дорожньо-транспортній пригоді поблизу села Лозуватка загинув лідер групи - Андрій Кузьменко. 4 лютого 2015 в Преображенської церкви у Льво відбулася церемонія прощання.

20 травня 2015 року в Києві відбувся концерт-триб'ют, присвячений пам'яті соліста гурту «Скрябін» Андрія «Кузьми» Кузьменко. Послухати концерт і вшанувати пам'ять кумира прийшло понад десяти тисяч чоловік. Пісні групи разом з музикантами «Скрябіна» виконали відомі представники шоу-бізнесу України.

Сьогодні група існує під назвою «Скрябін та друзі» ( «Скрябін і друзі») з вокалістом Євгеном Толочним.

 

Придбати продукцію артиста
підписатись на новини
© 2018 - 2024